Kıl Dönmesi Nedir?

Kıl dönmesi; kuyruk sokumunda ve kalçaların üst birleşim noktasında görülüyor. Doğumsal olan bu hastalık, anne karnındaki gelişim esnasında küçük bir kusur sonucu genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkıyor.  Kıl dönmesi en sık 15-30 yaş arası erkeklerde görülmekle birlikte, aynı yaş grubu kadınlarda da oraya çıkabiliyor. Belirtiler, kuyruk sokumunda ortaya çıkan şişlik, ağrılı akıntı, kızarıklık ve kabarcıklar şeklinde görülüyor. İlerlemiş vakalarda apse gelişmesi durumlarda oturma ve yürümeyi dahi engelleyebiliyor. Tedavi hastalığın evresine göre planlanıyor. Kalıcı çözüm ise mevcut artık dokunun cerrahi olarak çıkartılması ve yara onarımı ile sağlanıyor. Ameliyat tipleri, artık dokunun çıkarıldıktan sonraki kapama yani iyileşme durumuna göre değişiyor: açık bırakma, cildi yaklaştırarak açık bırakma, direkt dikişlerle kapatma ve doku kaydırarak dikişlerle kapatma gibi sıralanabiliyor.

Cerrahi dışında sadece küçük kil dönmesi olgularda uygulanması önerilen diğer tedavi seçenekleri kristalize fenol ve lazer uygulaması. Her iki tedavi yönteminde tünellerin yakılarak kapanmasını sağlamaktır.

Tedavinin geciktirildiği durumlarda hastalık ilerliyor ve cilt altındaki hastalıklı doku büyüyor. Bu durumda yapılması gerekli olan ameliyatın zorlaşmasına, hastanın fazla zaman kaybetmesine ve ameliyat sonrasının daha zor geçmesine sebep olabiliyor.

Kıl dönmesi ameliyatsız tedavi edilebilir mi?

Kıl dönmesi cerrahi bir işlem olmadan cilt altında kılların toplandığı alana fenol uygulaması ile kimyasal olarak ta tedavi edilebilir. Uygun hastalarda ameliyatsız bir şekilde hastanın iyileşmesine katkıda bulunabilecek ve muayenehane şartlarında bir işlemdir. Hafif cilt yanıkları ve kullanılan kimyasala bağlı nadir yan etkiler bildirilmiştir.

Kıl dönmesinin lazerle tedavisi var mıdır?

Kıl dönmesi lazer veya benzeri minimal invazif yöntemlerle tedavi edilebilir. Tedavideki temel prensip kılların bölgeden tamamen temizlenmesi ve kıllara karşı cilt altı dokuda oluşan yalancı kistik yapının yok edilmesidir. Lazer öncesi kıllar bölgeden iyi bir şekilde temizlenirse lazer ile yalancı kistik duvarlar tamamen ablate edilip (bir tür ısıyla yok etme) cilt altındaki boşluğun iyileşmesi sağlanabilir.